Składniki:
- ½ kg jaśka
- 1 kość od szynki
- 200 g surowego wędzonego boczku
- 200 g chorizo
- 200 g kiszki
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- szczypta szafranu
- szczypta ostrej papryki w proszku
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać odcedzoną fasolę oraz pokrojoną w kostkę szynkę i boczek.
Zalać całość 1,5 litrem wody i gotować około 90 minut na małym ogniu.
Po tym czasie doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dodać jeszcze kiszkę, kiełbasę, paprykę oraz szafran.
Nadal gotować, kolejne 40 minut.
Na sam koniec wędliny wyjąć, pokroić i ponownie wrzucić do garnka.