Składniki:
- 1,5 kg udźca baraniego
- 100 g wędzonej słoniny
- 80 g smalcu
- 0,4 l śmietany
- 100 g cebuli
- 5 g pieprzu ziarnistego
- 2 listki laurowe
- 5 g ziaren jałowca
- 3 łyżki octu
- sok z 1 cytryny
- 10 g cukru
- sól
Sposób wykonania:
Do 1 litra wody wrzucić liść laurowy, cebulę pokrojoną w krążki, pieprz oraz jałowiec.
Doprowadzić do wrzenia i odstawić do ostygnięcia.
Wówczas włożyć do ostygniętej zalewy mięso oddzielone od kości.
Odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.
Po tym czasie odsączyć mięso i nadziać go słupkami słoniny.
Polać go jeszcze przecedzoną zalewą oraz roztopionym smalcem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec na rumiano.