Składniki:
- 1 kuropatwa
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 listek laurowy
- ½ szkl białego wytrawnego wina
- 4 pomidory
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Oczyszczoną kuropatwę oprószyć solą.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekana cebulę, czosnek i liść laurowy.
Wówczas włożyć kuropatwę i obsmażyć ze wszystkich stron.
Następnie wlać ½ szkl gorącej wody i dodać pieprz.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około godziny.
Po tym czasie wyjąć kuropatwę a do sosu wlać białe wino oraz dodać pomidory pokrojone w plastry.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem kilka minut.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.
Następnie przetrzeć całość przez sito i podawać jako sos do kuropatwy.