Składniki:
- 2 kurczaki po około 1 ½ kg
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- ½ kg marchewki
- 1 cebula
- ½ pęczka tymianku
- 5 łyżek soku pomarańczowego
- 2 kg brokułów
- 400 ml bulionu warzywnego
- 5 łyżek wermutu
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 5 łyżek masła
Sposób przyrządzenia:
Kurczaki umyć, poporcjować, natrzeć solą i pieprzem, piec godzinę w temperaturze 200 stopni C. Po 20 minutach obłożyć pokrojonymi w talarki marchewkami i cebulą. Po kolejnych 20 minutach posypać tymiankiem, polać sosem pomarańczowym, bulionem, wermutem i śmietanką. Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie, podsmażyć na maśle i przyprawić gałką muszkatołową. Mięso podawać z brokułami i sosem.