Składniki:
- włoszczyzna 1/2 kg
- kości wieprzowe 1/2 kg
- kasza jęczmienna 20 dag
- tłuszcz 2 dag
- suszone grzyby 2 dag
- ziemniaki 1 kg
- słonina 5 dag
- woda 4 l
- sól
- pieprz
- zielenina
Sposób przyrządzenia:
Wodę należy wstawić na wolnym ogniu, dodać do niej kaszę jęczmienną i
tłuszcz, gotować do momentu zagotowania. Z kości, grzybów i włoszczyzny
należy przygotować wywar. Ziemniaki należy umyć, obrać, ponownie opłukać
i pokroić w kostkę, dodać je do wywaru i ugotować. Do wywaru należy
dodać ugotowaną kaszę, pokrojone grzyby i włoszczyznę. Doprawić do smaku
solą i pieprzem, dodać podsmażoną słoninę, pod koniec gotowania wrzucić
posiekaną zieleninę.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos