Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krupnik z kaszą jęczmienną

 

Składniki:

  • włoszczyzna 1/2 kg
  • kości wieprzowe 1/2 kg
  • kasza jęczmienna 20 dag
  • tłuszcz 2 dag
  • suszone grzyby 2 dag
  • ziemniaki 1 kg
  • słonina 5 dag
  • woda 4 l
  • sól
  • pieprz
  • zielenina

 

 

Sposób przyrządzenia:
Wodę należy wstawić na wolnym ogniu, dodać do niej kaszę jęczmienną i
tłuszcz, gotować do momentu zagotowania. Z kości, grzybów i włoszczyzny
należy przygotować wywar. Ziemniaki należy umyć, obrać, ponownie opłukać
i pokroić w kostkę, dodać je do wywaru i ugotować. Do wywaru należy
dodać ugotowaną kaszę, pokrojone grzyby i włoszczyznę. Doprawić do smaku
solą i pieprzem, dodać podsmażoną słoninę, pod koniec gotowania wrzucić
posiekaną zieleninę.

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *