Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi ruskie Ilony

 

Składniki:

  • mąka pszenna 80 dag
  • jajka 1 sztuka
  • woda 1-2 szklanki
  • słonina 16 dag
  • ziemniaki 1,5 kg
  • ser biały 40 dag
  • smalec 12 dag
  • cebula 12 dag
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki należy obrać i ugotować. Cebulkę należy pokroić w drobną
kosteczkę i zarumienić ją na tłuszczu. Ziemniaki po przestudzeniu należy
przekręcić przez maszynkę wraz z serem i cebulą, następnie doprawić do
smaku solą i pieprzem. Zagnieść gładką masę, rozwałkować, formować kulki
z masy. Z mąki, jajka i wody należy zagnieść ciasto, rozwałkować je i
szklanką wycinać koła. Koła należy wypełniać kulkami farszu, formować z
nich pierogi. Gotować w osolonej, wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia
na wierzch, podawać polane tłuszczem masłem.

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *