Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluski półfrancuskie

 

Składniki:

  • mąka 90 dag
  • jajka 6 sztuk
  • woda 600 ml
  • masło 15 dag
  • sól

 

 

Sposób przyrządzenia:
Masło należy utrzeć, po jego zmięknięciu należy dodawać jajka i powoli
ucierać do powstania jednolitej masy. Dodać mąkę pszenną i wodę (ale
tylko tyle ile jest potrzeba), wyrobić dokładnie ciasto. Za pomocą
łyżeczki należy formować kluseczki i ugotować je w osolonej, wrzącej
wodzie. Kluski należy wybrać, odcedzić, przelać wrzątkiem, odsączyć i
podawać polane tłuszczem, aby się nie posklejały.

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *