Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 6 łyżek oliwy
- 1 włoska kapusta
- 1,5 l wody
- 150 g salami
- 200 g ryżu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 125 g parmezanu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekany czosnek oraz cebulę po czym dodać kapustę pokrojoną w cienkie paski.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotować ok. 15 minut.
Po tym czasie wlać wodę i doprowadzić do wrzenia, wówczas wrzucić salami pokrojone na kawałki oraz ryż.
Całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok. 20 minut.
Przed podaniem posypać natką pietruszki oraz parmezanem.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Małgorzata D