Składniki:
- 1 cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 4 łyżki oliwy
- 6 porów
- 6 kartofli
- 1 l wody
- 6 listków bazylii
- sól
- pieprz
- grzanki
Sposób wykonania:
- Na rozgrzaną patelnie wrzucić posiekaną cebulę, marchewkę, pietruszkę, czosnek oraz selera, trzymać a ogniu ok. 4-5 minut.
Następnie wrzucić pory pokrojone w plastry i nadal dusić ok. 10 minut.
Po tym czasie dodać jeszcze obrane kartofle pokrojone kostkę i wlać wodę.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Pozostawić na ogniu ok. 40 minut, wówczas całość zmiksować aby powstał gładki krem.
Przed podaniem skropić zupę oliwą.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Monika