Składniki:
Sposób wykonania:
Bażanta podzielić na 4 porcje, które oprószyć solą i zarumienić na rozgrzanym maśle, po czym przełożyć do rondla, skropić winem i trzymać na ogniu ok. 15 min.
W między czasie wątróbkę oraz serce pokroić paseczki, wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem, dodać pokrojone pieczarki oraz posiekaną cebulę.
Całość wymieszać, smażyć przez chwile po czym podlać winem i pozostawić na małym ogniu pod przykryciem.
Następnie przełożyć bażanta do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, polać go sosem z duszenia oraz dodatkami dousznymi w winie.
Całość zalać jeszcze śmietaną wymieszaną z mąką i posypać startym serem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 40 min.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P