Składniki:
• 2 łyski
• 200 g słoniny
• 50 g masła
• 150 g żurawin
• starta skórka i sok z cytryny
• 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
• ½ łyżki cukru
• 1 szkl. białego wytrawnego wina
• sól
• ½ cytryny
Sposób wykonania:
Łyski zalać winem i odstawić na noc w chłodne miejsce.
Następnego dnia łyski wyjąć, osuszyć, oprószyć solą oraz naszpikować słupkami słoniny.
Przełożyć do brytfanny wysmarowanej masłem, wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec w trakcie skrapiając stopionym masłem i polewając winem z marynaty.
W połowie pieczenia włożyć cebule pokrojoną na plasterki.
Następnie ptaki wyjąć z piekarnika, podzielić na porcje, a sos przelać do rondelka.
Dodać do sosu żurawiny, sok i skórkę z cytryny i pomarańczy oraz cukier.
Całość wymieszać i dusić przez chwilę po czym przetrzeć przez sito i polać ptaki.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Weronikę P