Składniki:
• 1 kg 20 dag halibuta
Wywar:
• 1 l wody
• 200 ml białego wina
• 1 cebula naszpikowana 1 listkiem laurowym i 1 goździkiem
• 100 ml mleka
• kawałek skórki cytrynowej
• sól
• pieprz
Sos:
• 1 łyżeczka kaparów
• 4 dag masła
• 1 łyżka mąki
• 0,3 l wywaru rybnego
• 5 łyżek białego wina
• 3 łyżki śmietany
• 1 żółtko
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
Składniki podane na wywar wymieszać ze sobą i doprowadzić do wrzenia, wówczas włożyć rybę i trzymać na ogniu ok. 8 – 10 min.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić winem oraz wywarem rybnym, pozostawić na ogniu do uzyskania jednolitego sosu.
Następnie dodać śmietanę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, gotować jeszcze ok. 10 min.
Pod koniec gotowania dodać kapary i podprawić sos żółtkiem.
Gotową rybę obrać ze skóry, pokroić na porcje i polać sosem kaparowym.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P