Składniki:
-
- 1 duży sprawiony bażant
- sól, pieprz
- 2 roztopione łyżki masła
- 20 dkg żurawin
- cukier do smaku
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- szczypta mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki otartej z pomarańcza skórki
Składniki:
Składniki: 2 sprawione bażanty 4 szklanki wody 1 pokrojona grubo cebula 1 posiekany ząbek czosnku ¾ szklanki mąki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta tartej gałki muszkatołowej ¾ szklanki mąki 1 szklanka małych cebulek konserwowanych 1 szklanka groszku konserwowego 1 szklanka pokrojonej w cienkie plastry…
Składniki: 4 filety z piersi bażanta 4 cienkie plastry słoniny 3 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Filety oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie owinąć je plasterkami słoniny. Smażyć na rozgrzanym maśle około 10 minut z obu stron. Po tym czasie słoninę zdjąć a mięso jeszcze lekko podrumienić.
Składniki: bażant 2 marchewki 1 pietruszką 1 seler 100 ml kwaśnej śmietany 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki masła 3 łyżki mąki sól pieprz pęczek natki pietruszki Sposób wykonania: Bażanta przekroić na pół i zalać go osoloną wodą. Wrzucić jeszcze ziarenka ziela i pieprzu i gotować na małym ogniu…