Składniki:
-
- 1 duży sprawiony bażant
- sól, pieprz
- 2 roztopione łyżki masła
- 20 dkg żurawin
- cukier do smaku
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- szczypta mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki otartej z pomarańcza skórki
Sposób przyrządzenia:
Umytą i osuszoną tuszkę bażanta natrzeć na zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem, nasmarować stopionym masłem. Po 30 minutach przyprawioną tuszkę umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć, piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 45 minut. Po tym czasie naczynie odkryć i piec kolejne 40 minut polewając wytwarzającym się sosem. W międzyczasie przygotować sos żurawinowy. W małym rondlu wymieszać żurawiny, cukier, sok pomarańczowy i cynamon. Gotować mieszając 12 minut aż owoce żurawiny zaczną pękać. Dodać skórkę pomarańczową gotować jeszcze 5 minut. Upieczonego bażanta podzielić na porcje. Podawać z sosem.