Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bażant w sosie żurawinowym

Składniki:

    • 1 duży sprawiony bażant
    • sól, pieprz
    • 2 roztopione łyżki masła
    • 20 dkg żurawin
    • cukier do smaku
    • 1 szklanka soku pomarańczowego
    • szczypta mielonego cynamonu
    • 2 łyżeczki otartej z pomarańcza skórki

Sposób przyrządzenia:
Umytą i osuszoną tuszkę bażanta natrzeć na zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem, nasmarować stopionym masłem. Po 30 minutach przyprawioną tuszkę umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć, piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 45 minut. Po tym czasie naczynie odkryć i piec kolejne 40 minut polewając wytwarzającym się sosem. W międzyczasie przygotować sos żurawinowy. W małym rondlu wymieszać żurawiny, cukier, sok pomarańczowy i cynamon. Gotować mieszając 12 minut aż owoce żurawiny zaczną pękać. Dodać skórkę pomarańczową gotować jeszcze 5 minut. Upieczonego bażanta podzielić na porcje. Podawać z sosem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *