Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z bażanta

Składniki:

    • 2 sprawione bażanty
    • 4 szklanki wody
    • 1 pokrojona grubo cebula
    • 1 posiekany ząbek czosnku
    • ¾ szklanki mąki
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżeczka soli
    • ½ łyżeczki pieprzu
    • 1 łyżeczka sosu sojowego
    • szczypta tartej gałki muszkatołowej
    • ¾ szklanki mąki
    • 1 szklanka małych cebulek konserwowanych
    • 1 szklanka groszku konserwowego
    • 1 szklanka pokrojonej w cienkie plastry marchewki
    • 1 szklanka pokrojonej w krążki konserwowanej papryki
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki


    Sposób przyrządzenia:

    Tuszki bażanta pokroić na ćwiartki. W rondlu umieścić mięso, dodać część cebuli, czosnek, 4 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli przez 1 godzinę. Miękkie mięso wyjąć, odstawić. Wywar przecedzić. Z mięsa usunąć kości, pokroić na nieduże kawałki. Około 3,5 szklanki wywaru wymieszać w rondlu z mąką, dodać sok z cytryny, sól, pieprz, sos sojowy i tartą gałkę muszkatołową. Doprowadzić mieszając do wrzenia, gotować 1 minutę.  W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem rozłożyć obrane z kości mięso bażanta, cebulki, paprykę, marchew i groszek. Całość polać sosem z mąki z dodatkami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury200 stopni przez 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *