Składniki:
- 2 sprawione bażanty
- 4 szklanki wody
- 1 pokrojona grubo cebula
- 1 posiekany ząbek czosnku
- ¾ szklanki mąki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- ¾ szklanki mąki
- 1 szklanka małych cebulek konserwowanych
- 1 szklanka groszku konserwowego
- 1 szklanka pokrojonej w cienkie plastry marchewki
- 1 szklanka pokrojonej w krążki konserwowanej papryki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Tuszki bażanta pokroić na ćwiartki. W rondlu umieścić mięso, dodać część cebuli, czosnek, 4 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli przez 1 godzinę. Miękkie mięso wyjąć, odstawić. Wywar przecedzić. Z mięsa usunąć kości, pokroić na nieduże kawałki. Około 3,5 szklanki wywaru wymieszać w rondlu z mąką, dodać sok z cytryny, sól, pieprz, sos sojowy i tartą gałkę muszkatołową. Doprowadzić mieszając do wrzenia, gotować 1 minutę. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem rozłożyć obrane z kości mięso bażanta, cebulki, paprykę, marchew i groszek. Całość polać sosem z mąki z dodatkami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury200 stopni przez 40 minut.