Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety mielone z dziczyzny

Składniki:

    • 50 dkg mieszanego, mielonego mięsa z dzika, jelenia, sarny
    • 1 zmiksowane jajko
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
    • 1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa
    • 1 zielona papryka, oczyszczona pokrojona w paseczki
    • 3 łyżki białego octu winnego
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
W misce wymieszać dokładnie mielone mięso, jajko, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, sól, pieprz i cebulę. Z masy formować małe, owalne kotlety. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim kotlety po 5 minut z każdej strony. W międzyczasie w małym rondlu wymieszać resztę mąki ziemniaczanej, ocet i 1,5 szklanki zalewy z ananasa. Dodać cukier, sos sojowy, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli aż sos zgęstnieje. Dodać kostkę ananasa, paseczki papryki i kotlety, powoli gotować aż papryka zmięknie. Podawać z kaszą, makaronem lub ziemniakami.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *