Składniki:
- bażant
- 2 marchewki
- 1 pietruszką
- 1 seler
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- pęczek natki pietruszki
Sposób wykonania:
- Bażanta przekroić na pół i zalać go osoloną wodą.
Wrzucić jeszcze ziarenka ziela i pieprzu i gotować na małym ogniu do miękkości.
Wówczas bażanta wyjąć a wywar przecedzić.
Usunąć z bażanta kości a mięso pokroić.
Następnie jarzyny pokroić i podsmażyć na rozgrzanym maśle, po czym dodać mąkę.
Dokładnie wymieszać i rozprowadzić odrobiną wywaru i przelać całość do reszty wywaru.
Dodać mięso i gotować aż warzywa zmiękną.
Na koniec dodać jeszcze śmietanę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.