Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z baraniny z fasolką i ziemniakami

 

Składniki:

 

  • 600 g  baraniny
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 500 g ziemniaków
  • 50 g groszku
  • 3 plastry wędzonej słoniny
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 listek laurowy
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

 

 

Sposób wykonania:

  1. Posiekana cebulę zeszklić na stopionej słoninę po czym zdjąć ją z ognia i wymieszać z papryką w proszku.
    Ponownie postawić na ogniu i dodać mięso pokrojone w kostkę, kminek, rozgnieciony czosnek oraz ¼ szkl. gorącej wody.
    Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu po przykryciem do miękkości mięsa.
    W razie potrzeby dolewać wody.
    W między czasie fasolkę pokroić na kawałki i gotować w osolonej.
    Ugotować również ziemniaki pokrojone w kosteczkę z dodatkiem liścia laurowego.
    Następnie do garnka z mięsem dodać ziemniaki z wodą w której się gotowały zarówno jak i fasolkę z wodą w której się gotowała.
    Całość wymieszać i nadal trzymać na małym ogniu.
    Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę aby powstała złota zasmażka, którą rozprowadzić wodą i dodać do zupy.
    Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, dodać śmietanę, groszek i ponownie zagotować.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *