Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłodnik wiśniowo-winny

Składniki:

  • 800 g wiśni
  • 200 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 120 g drobnego cukru
  • 5 goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • 800 ml wody
  • sok z 1 cytryny
  • 2 żółtka
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • sól

    Sposób wykonania;
    Wydrylowane wiśnie zalać winem, wodą oraz sokiem z  cytryny.
    Dodać jeszcze sól oraz cynamon i goździki zawinięte w gazę.
    Całość zagotować i trzymać na małym ogniu około 20 minut.
    Po tym czasie wyjąć połowę wiśni oraz przyprawy w gazie.
    Resztę zmiksować. Następnie żółtka wymieszać ze śmietaną po czym stopniowo dodawać gorącą zupę.
    Dodać jeszcze wcześniej wyjęte wiśnie.
    Całość wymieszać i podgrzać ( nie gotować)
    Na koniec ostudzić i schłodzić w lodówce.
    Przed podaniem udekorować keksem bitej śmietany.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *