Składniki:
- 600 g wołowiny
- 150 g przygotowanego wcześniej leczo
- 100 g surowego wędzonego boczku
- 200 g kiełbasek debreczyńskich
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Boczek pokroić w kostkę i stopić go na patelni po czym skwarki wyjąć a na tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, wówczas dodać pokrojone w paski mięso.
Całość wymieszać i smażyć kilka minut na dużym ogniu.
Następnie zdjąć rondelek z ognia i dodać paprykę, wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Ponownie postawić na małym ogniu i dusić do miękkości mięsa.
Jeśli będzie to konieczne podlewać wodą.
Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać leczo, plastry kiełbasy, skwarki oraz rozgnieciony czosnek.
Wymieszać i dogotować pod przykryciem na małym ogniu.