Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tokań wołowy

Składniki:

  • 600 g wołowiny
  • 150 g przygotowanego wcześniej leczo
  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • 200 g kiełbasek debreczyńskich
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Boczek pokroić w kostkę i stopić go na patelni po czym skwarki wyjąć a na tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, wówczas dodać pokrojone w paski mięso.
    Całość wymieszać i smażyć kilka minut na dużym ogniu.
    Następnie zdjąć rondelek z ognia i dodać paprykę, wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Ponownie postawić na małym ogniu i dusić do miękkości mięsa.
    Jeśli będzie to konieczne podlewać wodą.
    Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać leczo, plastry kiełbasy, skwarki oraz rozgnieciony czosnek.
    Wymieszać i dogotować pod przykryciem na małym ogniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *