Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa fasolowa z kiełbasą

 

Składniki:

  • 1 wędzona golonka
  • 300 g drobnej różowej fasoli
  • 1 liść laurowy
  • 200 g paprykowanej kiełbasy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • ½ selera
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Fasolę zalać wodą i odstawić na noc.
    Następnego dnia wymienić wodę , doprowadzić do wrzenia i odlać wodę.
    W między czasie golonkę zalać wodą, wrzucić listek laurowy i gotować pod przykryciem do miękkości.
    W połowie gotowania wrzucić fasolkę.
    Miękkie mięso wyjąć z wywaru i pokroić najmniejsze kawałki.
    A do zupy dodać pokrojone marchewki, seler, pietruszkę oraz kiełbasę.
    Gotować do momentu, aż warzywa zmiękną.
    W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym smalcu, wówczas dodać rozgnieciony czosnek.
    Zdjąć cebulkę z ognia i wymieszać z papryką w proszku oraz mąką.
    Powstałą zasmażkę rozprowadzić wodą i wlać do zupy.
    Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem.
    Dodać jeszcze śmietanę oraz mięso i gotować ostanie 3 minuty.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *