Składniki:
- 1 wędzona golonka
- 300 g drobnej różowej fasoli
- 1 liść laurowy
- 200 g paprykowanej kiełbasy
- 1 ząbek czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- ½ selera
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka mąki
- 1 cebula
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Fasolę zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia wymienić wodę , doprowadzić do wrzenia i odlać wodę.
W między czasie golonkę zalać wodą, wrzucić listek laurowy i gotować pod przykryciem do miękkości.
W połowie gotowania wrzucić fasolkę.
Miękkie mięso wyjąć z wywaru i pokroić najmniejsze kawałki.
A do zupy dodać pokrojone marchewki, seler, pietruszkę oraz kiełbasę.
Gotować do momentu, aż warzywa zmiękną.
W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym smalcu, wówczas dodać rozgnieciony czosnek.
Zdjąć cebulkę z ognia i wymieszać z papryką w proszku oraz mąką.
Powstałą zasmażkę rozprowadzić wodą i wlać do zupy.
Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem.
Dodać jeszcze śmietanę oraz mięso i gotować ostanie 3 minuty.