Składniki:
- 800 g wołowiny bez kości
- 50 g wędzonej słoniny
- 600 g ziemniaków
- 1 pomidor
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 2 żółte papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 suszona papryczka czereśniowa
- 1 łyżeczka kminku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Cebulkę posiekać i zeszklić ją na stopionej słoninie po czym zdjąć ją z ognia i wymieszać z papryką w proszku.
Następnie wołowinę pokroić w kostkę i dodać do cebulki.
Ponownie postawić na ogniu i smażyć około 2 minut.
Po tym czasie wlać 1 szklankę gorącej wody i dodać pomidora pokrojonego na ćwiartki, posiekaną paprykę i czosnek oraz marchewkę z pietruszką pokrojone w kostkę i kminek.
Trzymać na małym ogniu. W razie potrzeby podlewać wodą.
Gdy mięso będzie miękkie, wówczas dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać wody aby zupa miała konsystencję kremu.
Gotować jeszcze do momentu, aż ziemianki zmiękną.
Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.