Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cukinie nadziewane farszem z groszku i jabłek

Składniki:

  • 4 cukinie
  • cebula
  • 2 jabłka
  • 200 g posiekanych orzechów laskowych
  • 100 g zielonego groszku
  • łyżka posiekanych listków mięty
  • sok i starta skórka z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki masła
  • kilka listków mięty

    Sposób wykonania:
    Cukinie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć część miąższu po czym wrzucić go na osolony wrzątek na 1 min po czy odcedzić, przelać zimną wodą i drobno posiekać.
    Następnie cebule posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle po czym dodać mięte, groszek oraz cukinię.
    Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu ok. 5-7 min, wówczas dodać obrane jabłka drobno pokrojone oraz sok i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 10 min.
    Po tym czasie zestawić z ognia do ostygnięcia po czym wymieszać z orzechami, solą oraz pieprzem.
    Farszem nadziać połówki cukinii, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, posypać jeszcze grudkami masła.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 25-30 min.
    Przed podaniem przybrać listkami mięty.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *