Składniki:
Sposób wykonania:
Cukinie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć część miąższu po czym wrzucić go na osolony wrzątek na 1 min po czy odcedzić, przelać zimną wodą i drobno posiekać.
Następnie cebule posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle po czym dodać mięte, groszek oraz cukinię.
Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu ok. 5-7 min, wówczas dodać obrane jabłka drobno pokrojone oraz sok i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 10 min.
Po tym czasie zestawić z ognia do ostygnięcia po czym wymieszać z orzechami, solą oraz pieprzem.
Farszem nadziać połówki cukinii, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, posypać jeszcze grudkami masła.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 25-30 min.
Przed podaniem przybrać listkami mięty.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze