Składniki:
Sposób wykonania:
Cukinie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć część miąższu po czym wrzucić go na osolony wrzątek na 1 min po czy odcedzić, przelać zimną wodą i drobno posiekać.
Następnie cebule posiekać zeszklić na rozgrzanej oliwie, wówczas wrzucić miąższ cukinii, natkę pietruszki, majeranek oraz rozmaryn.
Całość wymieszać i przez chwilę trzymać na myłam ogniu.
Zdjąć z ognia i dodać chleb, wymieszać i odstawić do ostygnięcia po czym dodać migdały, orzechy sól, pieprz oraz wino.
Dokładnie wymieszać i napełnić połówki cukinii.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, posypać grudkami masła, przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 min.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze