Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cukinie z ziołami i migdałami

Składniki:

  • 4 cukinie
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki tartego razowego chleba
  • ½ szkl. posiekanych migdałów
  • ½ szkl. posiekanych orzechów laskowych
  • łyżeczka przyprawy warzywnej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka posiekanych listków majeranku
  • łyżeczka posiekanych szpilek rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • łyżka białego wytrawnego wina

    Sposób wykonania:
    Cukinie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć część miąższu po czym wrzucić go na osolony wrzątek na 1 min po czy odcedzić, przelać zimną wodą i drobno posiekać.
    Następnie cebule posiekać zeszklić na rozgrzanej oliwie, wówczas wrzucić miąższ cukinii, natkę pietruszki, majeranek oraz rozmaryn.
    Całość wymieszać i przez chwilę trzymać na myłam ogniu.
    Zdjąć z ognia i dodać chleb, wymieszać i odstawić do ostygnięcia po czym dodać migdały, orzechy sól, pieprz oraz wino.
    Dokładnie wymieszać i napełnić połówki cukinii.
    Przełożyć  do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, posypać grudkami masła, przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 min.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *