Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z buraków, ananasem i kawałkami jabłka

Składniki:

  • 2 czerwone buraczki
  • 1 winne jabłko
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 krążki ananasa z puszki
  • 2 łyżki rodzynek
  • łyżka białego wytrawnego wina

    Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • łyżeczka musztardy
  • ćwierć rzeczki roztartego suszonego tymianku
  • ćwierć łyżeczki suszonego estragonu
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 4-6 połówek orzechów włoskich
  • 3-4 gałązki koperku

    Sposób wykonania:
    Składniki podane na sos dokładnie wymieszać ze sobą i schłodzić w lodówce.
    W między czasie buraki wstawić do piekarnika i upiec po czym obrać i pokroić w cienkie słupki, dodać ananasa pokrojonego w kostkę, obrane jabłko pokrojone w słupki.
    Całość skropić sokiem z cytryny, wrzucić rodzynki zalane winem.
    Polać sosem, wymieszać i udekorować połówkami orzechów i gałązkami koperku.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *