Składniki:
Sposób wykonania:
Filety z soli skropić sokiem z i odstawić na 30 min.
W między czasie selera oraz marchewki obrać i pokroić w słupki a białe części pora pokroić w pół plasterki, wówczas wrzucić warzywa do rondla z rozgrzanym masłem, lekko skropić wodą i trzymać na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min.
Następnie pomarańcze obrać i skórkę pokroić w cienkie paseczki, które przelać wrzątkiem i wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem, przez chwile smażyć i wlać śmietanę, likier pomarańczowy oraz sok z jednej pomarańczy.
Całość dokładnie wymieszać.
Filety oprószyć solą oraz pieprzem i obsmażyć nie rumieniąc na maśle po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć warzywami i zalać pomarańczowym sosem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 3-4 min.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze