Składniki:
Sposób wykonania:
Morele zalać wodą, gdy namokną, obrać i pokroić w kostkę po czym dodać do nich obrane jabłka również pokrojone w kostkę.
Dodać jeszcze sok wyciśnięty z całej cytryny, skórką startą ½ cytryny oraz jajko i chleb.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie mięso przekroić aby powstała kieszeń, którą napełnić farszem.
Spiąć otwór wykałaczkami i oprószyć całość solą oraz pieprzem.
Ułożyć mięso w brytfannie z rozgrzanym olejem, zarumienić po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 1,5 godz. w trakcie pieczenia smarując miodem.
Miękkie mięso wyjąć i usunąć z niego wykałaczki a do sosu z pieczenia wlać bulion oraz śmietankę.
Całość wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotować ok. 5 min.
Pieczeń pokroić w paski, polać sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze