Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w sosie pomarańczowym z wermutem Iwony

Składniki:

  • 2 kurczaki po około 1 ½ kg
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • ½ kg marchewki
  • 1 cebula
  • ½ pęczka tymianku
  • 5 łyżek  soku pomarańczowego
  • 2 kg brokułów
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 5 łyżek wermutu
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 5 łyżek masła

    Sposób przyrządzenia:
    Kurczaki umyć, poporcjować, natrzeć solą i pieprzem, piec godzinę  w temperaturze 200 stopni C. Po 20 minutach obłożyć pokrojonymi w talarki marchewkami i cebulą. Po kolejnych 20 minutach posypać tymiankiem, polać sosem pomarańczowym, bulionem, wermutem i śmietanką. Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie, podsmażyć na maśle i przyprawić gałką muszkatołową. Mięso podawać z brokułami i sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *