Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapuśniak dobowy

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 rzepa
  • 2 cebule
  • 1,8 l bulionu
  • łyżka mąki
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz ziarnisty
  • liść laurowy
  • ½ szkl. śmietany

Sposób wykonania:

  1. Posiekaną cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać poszatkowaną kapustę i dalej smażyć do miękkość kapusty.
    W między czasie rzepę oraz marchewkę pokroić i wrzucić do bulionu.
    Dodać jeszcze miękką kapustę razem z cebulą.
    Wrzucić liść laurowy oraz pieprz i podprawić mąką.
    Gotować około 20 minut.
    Po tym czasie zestawić kapuśniak z ognia, gdy ostygnie zamrozić go.
    Następnego dnia podgrzać i podprawić śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *