Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Katarzyna

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 239 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Decyzja administracyjna. #42948
    Katarzyna
    Participant

    Marku…to nie tak..
    Jak napisales to ostrzezenie to nie wiedzialam, ze jest ono skierowane do mnie bo nie kopiowalam tych przepisów z tamtej strony tylko przepisywalam z puli przepisow jaka dostalam od znajomych! Nie powiedzieli mi , ze to przepisy z internetu.Gdybym wiedziala i zobaczla to ostrzezenie to napewno bym sie zastanowila nad tym co robie…no bo taka glupia az nie jestem!!

    in reply to: Decyzja administracyjna. #42939
    Katarzyna
    Participant

    Przeznaje sie do blêdu, ale nie podoba mi sie potraktowanie mnie jak zwyk³ego przestepce.. Przepisy te dostalam od moich znajomych, a o pochodzenie nie zapytalam… mój b³ad przyznaje…ale skazywanie kogo¶ bez mo¿liwo¶ci wyt³umaczenia jest bardzo przykre.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42922
    Katarzyna
    Participant

    fusilli z cukini± i bazyli±

    Sk³ad:
    50 dkg makaronu fusilli
    3 cukinie
    2 cebule
    1 papryczka chilli
    4 ³y¿ki oliwy
    4 ³y¿ki startego parmezanu
    2 ³y¿ki posiekanej ¶wie¿ej bazylii
    sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    Cebule obieramy i kroimy w pó³plasterki. Papryczkê myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego, drobno kroimy i razem z cebul± sma¿ymy ok. 2 min na rozgrzanej w du¿ym rondlu oliwie. Wlewamy 4 ³y¿ki wody i dusimy na niewielkim ogniu ok. 10 min. Cukinie myjemy, kroimy w ma³± kostkê, dodajemy do cebuli z papryczk± i dusimy jeszcze 10 min. Przyprawiamy sol± i pieprzem. Makaron gotujemy, odcedzamy i dodajemy do cukini i mieszamy ,dusimy jeszcze ok. 2 min. Dodajemy parmezan oraz bazyliê i mieszamy.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42921
    Katarzyna
    Participant

    Sznycle panierowane w orzeszkach ziemnych

    Sk³ad:
    50 dkg piersi indyka
    35 dkg orzeszków ziemnych
    3 ³y¿ki mas³a orzechowego
    3 ³y¿ki sosu sojowego
    3 ³y¿ki mas³a
    3 ³y¿ki oleju
    1 ³y¿eczka sosu tabasco
    sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    Miêso myjemy, osuszamy, kroimy w poprzek w³ókien na plastry grubo¶ci ok. 1,5 cm, lekko rozbijamy, solimy i pieprzymy. Mas³o orzechowe mieszamy z sosem sojowym, sosem tabasco oraz 1 ³y¿k± wody i smarujemy sznycle z obu stron. Orzeszki rozdrabniamy, obtaczamy w nich sznycle i sma¿ymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem mas³a, po ok. 3 min z obu stron.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42920
    Katarzyna
    Participant

    Oponki dro¿d¿owe w s³odkiej polewie

    Sk³ad:
    50 dkg m±ki
    1 jajko
    1 szklanka letniego mleka
    3 dkg dro¿d¿y
    1 ³y¿ka cukru waniliowego
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    2 ³y¿ki oleju
    4 ³y¿ki cukru
    sól
    1 l oleju do sma¿enia
    lukier mleczny: 25 dkg cukru
    1/2 szklanki mleka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    5 dkg mas³a

    Sposób wykonania:
    M±kê przesiewamy do miski. Robimy w m±ce wg³êbienie, wk³adamy w nie pokruszone dro¿d¿e, cukier waniliowy i wlewamy kilka ³y¿ek mleka. Pozostawiamy zaczyn pod przykryciem do wyro¶niêcia na ok. 15 min. Dodajemy olej, cukier, jajko, resztê mleka, szczyptê soli oraz skórkê z cytryny i wyrabiamy g³adkie ciasto. Formujemy z ciasta kulê i pozostawiamy na ok. 30 min w ciep³ym miejscu do wyro¶niêcia. Ciasto rozwa³kowujemy na grubo¶æ ok. 1 cm, wycinamy z niego kr±¿ki o ¶rednicy ok. 10 cm, a na ¶rodku ka¿dego kr±¿ka – otwór o ¶rednicy ok. 4 cm. Powsta³e oponki zostawiamy do wyro¶niêcia na ok. 30 min. lukier mleczny – wszystkie jego sk³adniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy na ma³ym ogniu, ci±gle mieszaj±c, a¿ do zagotowania. Gotujemy lukier jeszcze 1-2 min od chwili wrzenia i zestawiamy z ognia. Oponki sma¿ymy na z³oty kolor, k³ad±c na mocno rozgrzany g³êboki olej. Os±czamy z t³uszczu na papierowym rêczniku i pokrywamy lukrem.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42918
    Katarzyna
    Participant

    Placki ziemniaczane z farszem warzywnym

    Sk³ad:
    80 dkg ziemniaków
    1 cebula
    1 jajko
    2-3 ³y¿ki m±ki
    sól
    olej do sma¿enia
    farsz:
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1/4 selera
    1 cebula
    20 dkg pieczarek
    4 ³y¿ki groszku konserwowego
    1/2 szklanki ¶mietany 18%
    3 ³y¿ki oleju
    1 ³y¿ka m±ki
    1 ³y¿eczka vegety
    sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    Farsz: marchewkê, pietruszkê i selera obraæi drobno pokroiæ. Cebulê obraæ i pokroiæ w pó³plasterki. Pieczarki czy¶cimy i kroimy w paski. Na rozgrzanym na patelni oleju podsma¿yæ ok. 3 min cebulê i pieczarki, dodaæ pokrojone warzywa oraz vegetê, lekko posoliæ, pieprzyæ i sma¿yæ kolejne 3 min. Oprószyæ m±k±,podlaæ kilkoma ³y¿kami wody i dusiæ pod przykryciem 15 min. Dodac groszek, ¶mietanê i dusiæ jeszcze 3 min. Sma¿ymy placki: ziemniaki obraæ, umyæ i zetrzeæ na tarce. Cebulê zetrzeæ na tarce i wymieszaæ na jednolit± masê z dobrze odci¶niêtymi ziemniakami, jajkiem, m±k± oraz szczypt± soli. Z tej masy usma¿yæ na rozgrzanym oleju placki, z dwóch stron na rumiano.Podgrzaæ farsz i roz³o¿yæ go na gor±cych plackach.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42917
    Katarzyna
    Participant

    Zupa cebulowa

    Sk³ad:
    50 dkg cebuli
    30 dkg ziemniaków
    1 pietruszka
    kawa³ek selera (ok. 7 dkg)
    1/2 szklanki ¶mietany 12%
    2 ³y¿ki mas³a,
    2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszki
    2 ³y¿ki szczypiorku
    sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    Pietruszkê i selera obraæ i pokroiæ w kostkê, wrzuciæ do 1 l wrz±cej wody, lekko posoliæ i gotowaæ ok. 25 min. Ziemniaki obraæ, umyæ, pokroiæ w kostkê i dodaæ do warzyw. Cebule pokroiæ w pó³plasterki, zeszkliæ na ma¶le, dodaæ do wywaru i gotowaæ jeszcze ok. 20 min (a¿ ziemniaki bêd± miêkkie). Przyprawiæ pieprzem i sol±, przestudziæ zmixowaæ .Po³±czyæ ze ¶mietan± i podaæ posypan± zielenin±. Do zupy mo¿emy podaæ grzanki lub bagietkê.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42916
    Katarzyna
    Participant

    Parfait kokosowe

    Sk³ad:
    4 ¿ó³tka
    2 bia³ka
    7 ³y¿ek cukru pudru
    300 ml mleka
    200 ml mleczka kokosowego (z puszki)
    do dekoracji: plasterki kiwi lub cz±stki mandarynek

    Sposób wykonania:
    Bia³ka ubiæ na pianê, dodaæ 2 ³y¿ki cukru pudru i znów ubiæ na sztywno. ¯ó³tka utrzeæ z pozosta³ym cukrem pudrem, wlaæ mleko obydwu rodzajów, wymieszaæ, dodaæ pianê i znów lekko wymieszaæ. Wstawiæ na 3 godz. do zamra¿alnika, a nastêpnie roz³o¿yæ do salaterek lub pucharków i udekorowaæ owocami.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42914
    Katarzyna
    Participant

    Sztuka miêsa z sosem koperkowym

    Sk³ad:
    80 dkg wo³owiny bez ko¶ci (krzy¿owa, prêga)
    1 w³oszczyzna bez kapusty
    1 cebula
    2 ziarna ziela angielskiego
    1 li¶æ laurowy
    kilka ziaren pieprzu
    sól
    sos: 1/2 szklanki ¶mietany 18%
    1 ³y¿ka m±ki
    2 ³y¿ki mas³a
    3 ³y¿ki posiekanego koperku

    Sposób wykonania:
    Miêso umyæ i w³o¿yæ do 2 l wrz±cej wody. W³oszczyznê obraæ, umyæ i dodaæ do miêsa razem z li¶ciem laurowym, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym. Lekko posoliæ. Cebulê obraæ, przypiec nad gazem, na p³ycie kuchennej lub suchej patelni, a¿ zbr±zowieje od spodu i dodajemy j± do wywaru. Gotowaæ na ma³ym ogniu ok. 2 godz., a¿ miêso bêdzie miêkkie. Wyj±æ wo³owinê i pokroiæ j± w poprzek w³ókien na grube plastry. Przygotowaæ sos: 1 szklankê wystudzonego wywaru z gotowania miêsa wymieszaæ z m±k± i chwilê pogotowaæ, mieszaj±c. Dodaæ ¶mietanê, mas³o i koperek, przyprawiæ sol±. Pokrojone miêso polaæ sosem i podawaæ z kopytkami lub ziemniakami.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42913
    Katarzyna
    Participant

    Zalewajka

    Sk³ad:
    1 kg ziemniaków
    1 szklanka ¿uru
    10 dkg wêdzonego boczku
    1 cebula
    1 ³y¿ka mas³a
    1 ³y¿eczka przyprawy Vegeta
    1 li¶æ laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    Ziemniaki obraæ, umyæ, pokroiæ w kostkê i wrzuciæ do 1,5 l wrz±tku. Dodaæ vegetê, li¶æ laurowy oraz ziele angielskie, lekko posoliæ i gotowaæ 25 min. Cebulê obraæ i drobno pokroiæ. Boczek pokroiæ w kostkê i razem z cebul± sma¿yæ na ma¶le, na ¶rednim ogniu, a¿ boczek siê zrumieni. Do wywaru dodaæ ¿ur, boczek z cebul± i jeszcze chwilê gotowaæ. Przyprawiæ pieprzem i, je¶li trzeba, sol±.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42901
    Katarzyna
    Participant

    Grog bezalkoholowy

    Sk³ad:
    1/2 fili¿anki wyci¶niêtgo soku z cytryny
    1/4 fili¿anki cukru
    1 fili¿anka soku ¿urawinowego
    1 fili¿anka soku pomarañczowego
    3 ³y¿eczki li¶ci czarnej herbaty
    cynamon do posypania

    Sposób wykonania:
    Soki z cukrem gotowaæ na wolnym ogniu a¿ do rozpuszczenia cukru. Zmniejszyæ ogieñ i wsypaæ li¶cie herbaty. Odcedziæ i rozlaæ napój do szklanek. Posypaæ szczypt± cynamonu i gotowe.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42900
    Katarzyna
    Participant

    Makaroniki kokosowe

    Sk³ad:
    3 bia³ka
    15 dkg cukru pudru
    15 dkg wiórków kokosowych
    1 ³y¿eczka soku z cytryny

    Sposób wykonania:
    Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, dosypuj±c powoli cukier puder. Wymieszaæ z sokiem z cytryny i wiórkami kokosowymi. Ma³e porcje u³o¿yæ na nat³uszczonej blasze. Piec ok. 15 minut w temperaturze 160 stopni.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42899
    Katarzyna
    Participant

    Pischinger czekoladowy

    Sk³ad:
    8 wafli
    15 dkg czekolady deserowej
    20 dkg mas³a
    szklanka mleka
    4 ³y¿ki budyniu waniliowego
    4 ³y¿ki cukru
    5 ³y¿ek cukru pudru
    kokos i polewa czekoladowa

    Sposób wykonania:
    Budyñ wymieszaæ z 1/4 szklanki zimnego mleka, resztê mleka zagotowaæ, dodaj±c cukier. Do wrz±cego mleka wlaæ rozmieszany budyñ, ugotowaæ, ostudziæ.Mas³o utrzeæ z cukrem pudrem, dodaj±c masê budyniow± i rozpuszczon± czekoladê. Prze³o¿yæ wafle.
    polaæ polew± i posypaæ kokosem.Kroiæ jak zastygnie.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42898
    Katarzyna
    Participant

    Pasztet miêsny

    Sk³ad:
    10 plastrów wêdzonego boczku
    1 cebula (drobno posiekana)
    2 z±bki czosnku (rozgniecione)
    12dkgie¿ej bu³ki
    6 ³y¿ek mleka
    45 dkg mielonej wieprzowiny
    45 dkg mielonej wo³owiny
    15 dkg podgardla
    1/2 ³y¿eczki tymianku(¶wie¿ego)
    2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszki (¶wie¿ej)
    2 jaja
    sól i ¶wie¿o zmielony czarny pieprz
    s³onina

    Sposób wykonania:
    Na du¿ej patelni podsma¿yæ kosteczki boczku, a¿ siê przyrumieni± i bêd± chrupi±ce, dodaæ cebulê i czosnek i przez kilka minut sma¿yæ, a¿ wszystko bêdzie rumiane.
    Bu³kê pokruszyæ i zalaæ mlekiem i odstawiæ na 5 minut. Nastêpnie wycisn±æ z mleka i dodaæ do niej mielone miêso,zmielone podgardle, boczek, cebulê , zio³a i jaja.Wmieszaæ i przyprawiæ sol± i pieprzem do smaku.
    Formê do pieczenia pasztetu wysmarowaæ mas³em i wy³o¿yæ dok³adnie plastrami s³oniny.Prze³o¿yæ masê do formy i ca³o¶æ przykryæ foli± i w³o¿yæ do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec oko³o 40 min.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42897
    Katarzyna
    Participant

    mas³o zio³owe

    Sk³ad:
    5 dkg mas³a
    posiekana cebulka
    szczypiorek
    pietruszka
    wyci¶niêty z±bek czosnku
    sok z cytryny

    Sposób wykonania:

    Wszystko zmixowaæ i trzymaæ w lodówce.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 239 total)