Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka z kaczki z daktylami

Składniki:

  • 4 udka z kaczki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy

    Sos:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • szczypta kurkumy
  • szczypta mielonego kminku
  • szczypta pieprzu kajenne
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 10 daktyli
  • cukier, sos sojowy do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Umyte i osuszone udka przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą, umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec przez 75 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. W międzyczasie przygotować sos. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć mieszając aż zmięknie i lekko zbrązowieje. Dodać przyprawy i smażyć jeszcze 1 minutę. Do rondla wlać bulion, dodać pokrojone daktyle, dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Sos powinien być gęsty. Usmażone udka kaczki wyłożyć na półmisek, polać sosem i podawać.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *