Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka kurczaka w korzennej marynacie

Składniki:

  • 5 udek lub 10 podudzi kurczaka
  • 1 łyżka oleju

    Marynata:

  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego chili
  • szczypta mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta mielonego kminku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól

    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, osuszyć. Składniki marynaty zmiksować. W misce dokładnie wymieszać udka z marynatą, odstawić na kilka godzin do lodówki. Tak przygotowane mięso obsączyć z marynaty, ułożyć na blaszce do pieczenia, skropić olejem. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C obracając po 12 minutach. Przed podaniem udekorować plastrami cytryny.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *