Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos beszamelowy Igi

Składniki:

  • 3 szkl. mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki maki
  • 20 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, wówczas rozprowadzić ja mlekiem i trzymać na małym ogniu do zgęstnienia.
    Następnie zmniejszyć ogień i dodać starty ser.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie marchewki i ziemniaki ugotować na półtwardo po czym pokroić je w plastry i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
    Oprószyć przyprawami iw stawić do piekarnika na około 30 minut.
    W miedzy czasie jajka posadzić na patelni.
    Podawać je z ziemniakami i marchewką, polane sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *