Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantna zupa z krewetkami

Składniki:

 

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 25 dkg obranych krewetek koktajlowych
  • 1 papryczka chili
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka czystej wódki
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki mleka
  • 1 żółtko

 

 

Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. W rondlu doprowadzić do wrzenia, dodać papryczkę chili, wódkę, olej sezamowy, cebulę i obraną i pokrojoną w cienkie paseczki  marchewkę. Gotować powoli około 10 minut, posolić do smaku. Dodać wypłukane krewetki, gotować kolejne 5 minut. Żółtko zmiksować z mlekiem, powoli mieszając dodać do zupy, nie gotować. Przed podaniem posypać zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *