Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego
- 25 dkg obranych krewetek koktajlowych
- 1 papryczka chili
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka czystej wódki
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki mleka
- 1 żółtko
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. W rondlu doprowadzić do wrzenia, dodać papryczkę chili, wódkę, olej sezamowy, cebulę i obraną i pokrojoną w cienkie paseczki marchewkę. Gotować powoli około 10 minut, posolić do smaku. Dodać wypłukane krewetki, gotować kolejne 5 minut. Żółtko zmiksować z mlekiem, powoli mieszając dodać do zupy, nie gotować. Przed podaniem posypać zieleniną.