Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka duszona z jabłkiem i pomidorami

 

Składniki:

  • 1 niezbyt tłusta kaczka
  • 5 dkg słoniny
  • 1 duża cebula
  • ½ litra bulionu
  • ½ szklanki wytrawnego wina
  • ½ kg jabłek
  • ½ kg pomidorów
  • szklanka suszonych śliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 gożdziki
  • papryka

 

 

 

Sposób przyrządzenia:
Skruszałą i sprawioną kaczkę opłukać, osączyć na papierowym ręczniku, natrzeć solą i oprószyć pieprzem odstawić na 2-3 godziny. Kaczkę ułożyć w brytfannie, słoninę stopić, wyjąć skwarki, tłuszczem oblać kaczkę, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec na złocisty kolor, polewając wodą i tłuszczem. Na wpół upieczoną kaczkę wyjąć z brytfanny, przełożyć do rondla i dodać, cebulę pokrojoną w talarki i przyprawy, podlać rosołem i powoli dusić do miękkości pod przykryciem. W czasie duszenia podlewać kaczkę rosołem, a  przy końcu wlać wino, dodać opłukane, pokrojone jabłka, pomidory i śliwki, razem dusić. Gdy mięso będzie miękkie , wyjąć i pokroić na porcje. Ułożyć na półmisku. Sos przetrzeć przez sito i polać nim kaczkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *