Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa grzybowa z płatkami owsianymi

Składniki:

  • 50 dkg grzybów leśnych lub pieczarek
  • 20 dkg grubych płatków owsianych
  • 5 szklanek wody
  • 1 obrana i pokrojona marchew
  • 1 obrana, posiekana cebula
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Grzyby oczyścić, przyciąć trzony, pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, a gdy ta się zeszkli dodać marchewkę i grzyby, dusić 5 minut mieszając. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać zawartość patelni, gotować 15 minut, dodać przyprawy i płatki owsiane, gotować jeszcze kilka minut. Podawać z zieleniną i ewentualnie śmietaną.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *