Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowany udziec indyka

Składniki:

  • 1 udziec z indyka

    Farsz:

  • 1 mała, czerstwa bułeczka pokrojona w kostkę
  • 1 pokrojona drobno cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 5 dkg pokrojonego w kostkę boczku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Wytrybować uważnie kość z udźca indyka, mięso natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć aż się zeszkli, schłodzić, dodać pozostałe składniki farszu, dokładnie wymieszać. Otwory w udźcu zaszyć lub spiąć wykałaczką. Tak przygotowany udziec natrzeć olejem i ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec 90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Po upieczeniu pokroić w plastry i podawać.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *