Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z indyka w miodowo cytrynowym sosie

Składniki:

  • 1 filet z piersi indyka

    Glazura:

  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 szklanka białego wina
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    W niedużym rondlu rozgrzać masło, dodać czosnek, smażyć 1 minutę, dodać pozostałe składniki glazury, gotować mieszając 5 minut. Tak przygotowaną, chłodną marynatą, glazurą nasmarować ponakłuwany widelcem filet z indyka, odstawić na kilka godziny do lodówki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 60 minut obracając i polewając sosem z pod pieczeni. Przed podaniem pokroić na porcje. Podawać polane sosem z ulubionymi dodatkami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *