Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa Marka

Rozpoczynamy odliczanie do świąt. Dlatego dziś przepis na Wigilijną zupę grzybową. Przepis zawiera: grzyby, włoszczyznę, śmietanę i przyprawy. 
 

Składniki:

  • włoszczyzna 
  • 1 cebula
  • 1 szkl suszonych grzybów 
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
 

Zupa grzybowa na wigilię Oli

Znakomita zupa grzybowa, idealna na wigilijny stół. Aby ją wykonać potrzebujesz: suszonych grzybów, włoszczyzny, cebuli i bulionu.
 

Składniki:

  • 20 dag grzybów suszonych 
  • 1 rosołowa porcja warzyw
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki masła
  • 1½ l bulionu  
  • 100 ml śmietany słodkiej 
  • sól
  • pieprz
  • ½ pęczka świeżej natki pietruszki
 

Świąteczna zupa grzybowa Barbary

Przepis na tradycyjną zupę grzybową na wigilię. Aby ją przygotować będziesz potrzebować: suszonych grzybów, marchewki, pietruszki oraz przypraw. 
 

Składniki:

  • 200 g grzybów suszonych 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ pora
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżki mąki
  • ocet winny 
  • sól
  • pieprz
 

Zupa grzybowa na Wigilię przepisu Olgi

Zupa grzybowa to obok czerwonego barszczu najbardziej popularna zupa na Wigilię. Dlatego my dziś podajemy na nią przepis. Lista zakupów: suszone grzyby, cebula, śmietana, ziele angielskie. 
 

Składniki:

  • kość na wywar
  • 3 garści suszonych grzybów
  • ½  cebuli
  • 4 łyżki śmietany
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sol
  • pieprz 

Wigilijna zupa grzybowa Patryka

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć zupy grzybowej. Dlatego dziś podajemy przepis na klasyczną zupę grzybową. Lista zakupów: suszone grzyby, marchewka, pietruszka i cebula. 
 

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały por
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu 
  • 3 łyżki stołowe słodkiej śmietanki
  • sól
  • pieprz