Zupa grzybowa to obok czerwonego barszczu najbardziej popularna zupa na Wigilię. Dlatego my dziś podajemy na nią przepis. Lista zakupów: suszone grzyby, cebula, śmietana, ziele angielskie.
Składniki:
- kość na wywar
- 3 garści suszonych grzybów
- ½ cebuli
- 4 łyżki śmietany
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sol
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Grzyby zalać wodą i dostawić na kilka godzin.Po tym czasie je przecedzić, a wywar z grzybów przelać do garnka.Dodać kości wieprzowe oraz opaloną na gazie cebulę.Wrzucić jeszcze listek laurowy oraz ziele angielskie.Dolać 1 l wody i gotować na małym ogniu.Gotowy wywar przecedzić.Dodać do niego odsączone wcześniej grzyby.Zaprawić zupę jeszcze śmietaną.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4