Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczna zupa grzybowa Barbary

Przepis na tradycyjną zupę grzybową na wigilię. Aby ją przygotować będziesz potrzebować: suszonych grzybów, marchewki, pietruszki oraz przypraw. 
 

Składniki:

  • 200 g grzybów suszonych 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ pora
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżki mąki
  • ocet winny 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Grzyby wrzucić do garnka.
    Zalać je 2 l wody i zagotować.
    Po około 30 minutach dodać obraną pietruszkę, marchew, pora i selera.
    Wrzucić jeszcze obraną cebulę podpalaną na ogniu. 
    Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
    Wówczas wywar przecedzić, zachowując grzyby. 
    Dodać do niej mąkę przesmażona na rozgrzanym maśle.
    Dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem winnym. 
    Wrzucić odłożone wcześniej grzyby i całość podgrzać jeszcze przed podaniem. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *