Jeśli wigilijna wieczerza to nie może zabraknąć na niej świątecznego barszczu. Do jego wykonania potrzebujesz: buraków, marchewki, czosnku , selera i przypraw.
Składniki:
- 4 buraki
- 1 marchewka
- 1 korzeń selera
- 1 korzeń pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- 2 suszone grzybki
- 3 łyżki majeranku
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Buraki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.Obraną marchewkę i pietruszkę również pokroić.Obrać jeszcze seler i tak samo pokroić.Wrzucić wszystkie warzywa do garnka.Dodać obrane ząbki czosnku, suszone grzyby, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i liście laurowe.Zalać całość wodą i gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.Gotowy wywar przecedzić.Następnie dodać do niego ocet i ponownie zagotować.Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem.
Liczba porcji: 4