Rozpoczynamy odliczanie do świąt. Dlatego dziś przepis na Wigilijną zupę grzybową. Przepis zawiera: grzyby, włoszczyznę, śmietanę i przyprawy.
Składniki:
- włoszczyzna
- 1 cebula
- 1 szkl suszonych grzybów
- 2 litry wody
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
- listek laurowy
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
-
Grzyby zalać wodą i odstawić na całą noc.Następnego dnia je odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.Wrzucić je do garnka.Włoszczyznę razem z cebulą również obrać, pokroić i dodać do grzybów.Zalać całość 2 litrami wody.Dodać jeszcze ziele angielskie, ziarenka pieprzu i listek laurowy.Całość gotować na małym ogniu do miękkości warzyw około 30 minut.Gdy warzywa będą już miękkie wyjąć je z zupy.Natomiast resztę zaprawić śmietaną.Jeszcze raz zagotować na małym ogniu i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 5