Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijna zupa grzybowa Marka

Rozpoczynamy odliczanie do świąt. Dlatego dziś przepis na Wigilijną zupę grzybową. Przepis zawiera: grzyby, włoszczyznę, śmietanę i przyprawy. 
 

Składniki:

  • włoszczyzna 
  • 1 cebula
  • 1 szkl suszonych grzybów 
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
 

Sposób wykonania:

  1. Grzyby zalać wodą i odstawić na całą noc.
    Następnego dnia je odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
    Wrzucić je do garnka.
    Włoszczyznę razem z cebulą również obrać, pokroić  i dodać do grzybów.
    Zalać całość 2 litrami wody.
    Dodać jeszcze ziele angielskie, ziarenka pieprzu i listek laurowy.
    Całość gotować na małym ogniu do miękkości warzyw około 30 minut.
    Gdy warzywa będą już miękkie wyjąć je z zupy.
    Natomiast resztę zaprawić śmietaną.
    Jeszcze raz zagotować na małym ogniu i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *