Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczny keks Marty

Święta, to cudowny czas w którym w naszym domu przepięknie czuć zapach pieczonych ciast. Wypróbuj z nami przepis na świąteczny keks Marty. Do jego wykonania potrzebujesz: mąki, jajek, bakalii, masła. 
 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 szkl mąki
  • 25 dag masła
  • 1 szkl cukru
  • ½ szkl rumu
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 30 dag mieszanych bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, suszone figi, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 

Sposób wykonania:

  1. Figi pokroić na mniejsze kawałki.
    Dodać do nich rodzynki i zalać je rumem, odstawić aby namokły.
    W między czasie pokroić resztę większych bakalii na mniejsze kawałki.
    Następnie do miękkiego masła dodać cukier, sól oraz cukier waniliowy.
    Razem utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku.
    Gdy składniki się połączą wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. 
    Dokładnie wymieszać.
    Na koniec wrzucić pokrojone bakalie oraz rodzynki i figi odsączone z rumu.
    Delikatnie przemieszać.
    Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.
     

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *