Składniki:
- 15 dag boczku,
- 3 szalotki,
- 30 dag ugotowanej białej fasoli (z puszki),
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 50 ml białego wytrawnego wina,
- 200 ml gęstej kwaśnej śmietany,
- 10 dag czerstwego chleba,
- 15 dag ementalera,
- 3 jajka,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Boczek pokroić w drobną kostkę. Szalotki obrać i drobno posiekać. Boczek stopić na patelni, następnie zeszklić na nim szalotkę. Fasolę wymieszać z pietruszką, białym winem i połową śmietany. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować na wolnym ogniu przez 5 min. Wystudzić. Chleb i ser pokroić w kostkę. Żółtka wymieszać z resztą śmietany, po czym moczyć w niej kostki chleba, następnie dodać ser. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą. Na koniec dodać schłodzoną fasolę. Żaroodporną formę posmarować masłem, wypełnić masą, wygładzić i posypać wiórkami masła. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, przez 30 min.. Podawać bardzo gorące.