Składniki: (10 porcji) dzwonek z łososia norweskiego – 1,8 kg Marynata: czosnek – 0,05 kg olej – 0,10 l wino białe wytrawne – 0,15 l jarzynka cytryna pergamin Sposób przyrządzenia: Łososia pokrojonego w dzwonka marynujemy z czosnkiem, olejem, jarzynką i białym winem. Pozostawiamy na mniej więcej 3 godziny. Zawijamy w pergamin wysmarowany olejem i pieczemy…
Tag: Kuchnia polska
Zupy
Barszcz podhalański
by Lila • • 1 Comment
Jednogarnkowe
Mintaj dla dwojga
by darek_tomek • • 0 Comments
Filety z mintaja opłukać, pokroić na duże kawałki, skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Pokrojoną w kostkę cebulę dusić przez chwilę na maśle, dodać paprykę mieloną, dodać obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, a następnie dodać kawałki ryby. Wszystko razem dusić przez 5 min. stale mieszając. Następnie zalać wodą, dodać wino białe półsłodkie, przyprawę…
Zupy
Zupka tarta MNIAM MNIAM
by KRYSTYNNA • • 0 Comments
Jest to zupka uwielbiana przez moje dzieci. Polecam nie tylko ze względu na walory smakowe ale i odżywcze gdyż sposób przyżądzenia zapewnia calkowite skonsumowanie składników zupki. A oto i przepis: Składniki: 1 kurza szyjka kurze skrzydełka(można też nie używać mięska , wówczas czas przyrządzenia zupki skraca sie do ok. 30 min.) 3-4 średnie marchewki 1…
Ryby
Ryba po kantońsku
by Roman • • 1 Comment
Składniki: 30 dag ryby (okoń, pstrąg, sandacz lub inna o zwartych mięśniach) 20 dag pokrojonych warzyw kawałek imbiru oliwa sól, pieprz, papryka Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, sprawić i osuszyć, Rybę pokrajać w paseczki, podobnie jak warzywa i imbir. Rozgarzać oliwę, smażyć w niej partiami warzywa i rybę. Wyjąć na żaroodporny półmisek, posypać solą i pieprzem,…