Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Torcik truskawkowy z campari

Składniki:
Ciasto:

  • 250 g maki,
  • 125 g masła,
  • 65 g cukru,
  • l jajo
  • 700 g truskawek,
  • 3 łyżki mielonych migdałów,
  • 375 ml soku z białych winogron,
  • 125 ml campari,
  • 50 g cukru,
  • 2 opakowania jasnej galaretki
  • mąka, tłuszcz do posmarowania formy,
  • sucha fasola,
  • pergamin,
  • 50 g posiekanych migdałów,
  • kilka listków mięty lub melisy do przybrania

Sposób przyrządzenia:
Z mąki, masła, cukru i jaja zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Ciasto rozwałkować na stolnicy oproszonej mąką i przełożyć do natłuszczonego okrągłego naczynia żaroodpornego. Ciasto przykryć pergaminem, wsypać fasolę, piec ok. 20 minut. Truskawki przebrać, opłukać pod bieżącą zimną wodą. osaczyć, pokroić w ćwiartki lub przekroić na pół. Wystudzone ciasto posypać zmielonymi migdałami, wyłożyć truskawki tak abv powstał kopczyk. Przygotować galaretkę według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem soku winogronowego, campari i cukru. Galaretką polać truskawki i odstawić do stężenia. Tort udekorować posiekanymi migdałami i umytymi, osaczonymi listkami mięty lub melisy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *