Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti z sosem winnym

Składniki:

  • 40 dag makaronu spaghetti,
  • 1 pęczek cebulki ze szczypiorkiem,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki sezamu,
  • sól, sok i starta skórka z jednej limetki,
  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego,
  • 4 łyżki octu z białego wina,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka sosu chili, szczypta pieprzu.

Sposób przyrządzenia:
Cebulkę oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Czosnek obrać i posiekać. Sezam uprażyć na złocisto na suchej patelni. Spaghetti ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić.. Sok i skórkę z limetki wymieszać z sosem sojowym, octem, 3 łyżkami oliwy, cukrem, sosem chili, sezamem i pieprzem. W rondlu rozgrzać pozostałą oliwę i poddusić na niej czosnek. Dodać pozostałe składniki sosu. Wymieszać. Zagotować. Sosem polać makaron. Przed podaniem każdą porcję posypać krążkami cebulki.

1 comment for “Spaghetti z sosem winnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *