Składniki:
- 40 dag makaronu spaghetti,
- 1 pęczek cebulki ze szczypiorkiem,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki sezamu,
- sól, sok i starta skórka z jednej limetki,
- 6 łyżek jasnego sosu sojowego,
- 4 łyżki octu z białego wina,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka sosu chili, szczypta pieprzu.
Sposób przyrządzenia:
Cebulkę oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Czosnek obrać i posiekać. Sezam uprażyć na złocisto na suchej patelni. Spaghetti ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić.. Sok i skórkę z limetki wymieszać z sosem sojowym, octem, 3 łyżkami oliwy, cukrem, sosem chili, sezamem i pieprzem. W rondlu rozgrzać pozostałą oliwę i poddusić na niej czosnek. Dodać pozostałe składniki sosu. Wymieszać. Zagotować. Sosem polać makaron. Przed podaniem każdą porcję posypać krążkami cebulki.
1 comment for “Spaghetti z sosem winnym”