Składniki: 750 g białych szparagów sól 1 łyżeczka masła 1 szczypta cukru 1 pęczek szczypiorku 250 g makaronu 400 g cielęciny 1 łyżka oleju 150 ml śmietany 1 żółtko jaja pieprz Sposób wykonania: Szparagi oczyścić, odciąć czubki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem masła i cukru. W między czasie mięso pokroić na małe kawałki,…
Tag: przepis na makaron
Makarony
Gnocchi w sosie pomidorowym
by Mateusz Kurczewski • • 0 Comments
Składniki: 4 szkl. mleka sól pieprz 250 g semoliny 2 żółtka 200 g startego parmezanu 100 g pokrojonego masła sos z pomidorów Sposób wykonania: Mleko doprowadzić do wrzenia z dodatkiem szczypty soli i pieprzu. Gdy zacznie wrzeć dodać semolinę i cały czas mieszając trzymać na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie zdjąć z…
Makarony
Conchilie w sosie pomidorowo-bazyliowym
by Bahus • • 0 Comments
► Składniki: 6 łyżek oliwy z oliwek, 60 dag świeżych przetartych pomidorów (lub obranych pomidorów z puszki), garść liści bazylii, 50 dag makaronu muszelki ► Sposób przygotowania: Pomidorowy sos należy gotować tak, by osiągnął temperaturę wrzenia, ale jej nie przekroczył – wówczas uda się zachować aromat i naturalne właściwości składników. Najpierw podgrzewa się oliwę, następnie…
Makarony
Gnocchi z szałwią
by Bahus • • 0 Comments
► Składniki: 1 kg ziemniaków, 200 g maki, szczypta gałki muszkatołowej, 2 jaka, sól, 100 g masła, garść listków świeżej szałwii, 100 g startego parmezanu ► Sposób przygotowania: Ziemniaki wyszorować pod bieżącą zimną wodą i gotować w mundurkach ok. 30 minut. Odcedzone ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę. Do puree ziemniaczanego dodać mąkę, gałkę muszkatołową…
Makarony
Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem
by Bahus • • 0 Comments
► Składniki: 300 g mrożonych liści szpinaku, 150 g sera ricotta, 100 g startego parmezanu, 2 jaja, 1 żółtko, 200 g mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa ► Sposób przygotowania: Szpinak rozmrozić, odcisnąć i posiekać. Wymieszać z ricottą, 50 g parmezanu, jajkami i żółtkiem. Następnie dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Doprawić solą, pieprzem i startą…